Venècia (i rodalia)

2020-10-31

Diaris de Viatge: Venècia (i rodalia). Aquest diari sembla un políptic que pretengui ser una apreciació polièdrica de la ciutat de la llacuna, buscant en la seva història, les seves pors, els personatges que hi han passat, un futur incert, visions, vivències, desconcerts, tradicions, tòpics... Però tot això no s'ha circumscrit a la mateixa ciutat, els relats s'han estès pels voltants com va fer la mateixa República Sereníssima, per terra ferma fins a Milà i Florència, Ravenna o el llac de Garda; cap a llevant per les antigues possessions de la república marítima, des del Friuli, Trieste, la península d'Ístria i la Dalmàcia fins a l'antiga ciutat de Ragusa, avui anomenada Dubrovnik. L'epíleg, que no és tal, suma d'una manera certament aleatòria algunes històries de tres capitals balcàniques: Zagreb, Sarajevo i Bucarest.

"Amb ressenyes històriques i acurats detalls, aquest llibre, que seria pecatto definir com una guia turística, va molt més enllà d'un viatge, és el que els italians en diuen un soggiorno, una llarga estada farcida de passejades plenes de descobriments, de sorpreses, de dades i referències que ajuden al lector a sentir el pols de la ciutat. Són les Venècies dels seus personatges il·lustres, d'una insòlita arquitectura sobre les aigües, dels sumptuosos palaus i esglésies, els racons més coneguts i també els més recòndits, la ciutat gastronòmica dels grans i petits temples del bon menjar i beure... un deambular pausat on l'autor es fixa en el detall, a simple vista imperceptible, que cobra vida enmig del lament dels seus habitants sobre el paradís perdut i l'esperança de la immortalitat".

Vicenç Lozano Alemany, Periodista

ISBN 978-84-09-22284-1  574 pàgines

Taula de continguts: Per què Venècia? / Origens / El Saló més bell del món / La Seca / El Gran Canal / E la nave va / Sobre un pont, una nit de boira / Aqua alta / Nizioleti / Patis / Esglèsies / Un ciri a la Salute / Pàteres vèneto-bizantines / La cua del peix / Tentativa di essaurimento di un campo veneziano / Armenis / Grecs / L'illa dels morts / L'illa del cristall / Burano / Notte a Burano / Mazzorbo / El bressol de Venècia / Malamocco / Chioggia / Terraferma / La teta de Julieta / Ciutats amurallades / Les set esglèsies de Monselice / La grappa de Bassano / Els mosaics de Ravenna / Florència / Brera / La Creu de Desideri / Pordenone / El Llac de Garda / Saló, la dels 120 dies / Trieste, el no-lloc / Trieste, el lloc / El moll audaç / El tramvia d'Opicina / Els cafès de Trieste / Gorizia / La costa breu / La costa d'Ístria / L'interior d'Ístria / Rijeka / Fiume, l'aventura del poeta / Ragusa / Zagreb / Sarajevo / Bucarest