Grècia, entre dos mars

2022-09-27

Diaris de Viatge: Grècia, entre dos mars. D'olives, formatge i aiguardent. Aquestes pàgines sobre Grècia resum cinc mil anys d'història en un espai delimitat al voltant de l'Egeu. Des d'unes notes sobre literatura a les antiquíssimes estatuetes descobertes a les Cíclades o la moderna Atenes que acull, avui dia, gairebé a la meitat de la població. Relats de déus, herois i mites que s'articulen a través de l'espai i del temps i que semblen perdurar fins i tot en els nostres dies en un país que es compon, en bona part, d'una miríada d'illes i illots que s'estenen per les aigües dels mars Jònic i Egeu i que arriben fins als cims del Parnàs i de l'Olimp. Encara que potser la millor manera de resumir un país així es concentri en un grapat d'olives, negres i saboroses, de Kalamata, uns daus de formatge feta o saginaki i unes gotes d'ouzo abocades en un got amb un parell de glaçons de gel. 

"Hi ha una paraula grega, filoxènia, que m'agrada especialment. Significa hospitalitat, amor per l'estranger. És una actitud que trobes sovint als grecs de les illes, que reben amb els braços oberts els viatgers que arriben de lluny. No sé per què, però aquest llibre m'ha fet pensar en la filoxènia, potser perquè correspon amb generositat i coneixement a l'hospitalitat amb què se'ns rep a molts llocs d'aquest país encantador. Llegint J.L. Nicolás em va reafirmar en la sensació que Grècia no s'acaba mai. Per moltes vegades que viatges a aquest gran país, sempre trobaràs llocs i motius per sorprendre't i meravellar-te".

Xavier Moret, periodista

ISBN 978-84-09-44594-3   496 pàgines

Taula de continguts: Pròleg / On neixen els mites / A través de l'Egeu / D'Occident a la Còlquida / L'Escultura de les Cíclades / A Casa de Pasífae / El Disc de Festos / Les Lleis de Gortina / Càndia / L'Acròpoli de Lindos / Les Termòpiles / Un Teatre Perfecte / Atenes, Atenes / A la Ciutat Alta / Grècia a Londres / Una Passejada per Filopappos / Anafiotika / Les Esglésies Bizantines d'Atenes / La Torre dels Vents / Una Plaça a Plaka/ Ena Midan Ena / L'Educació a Atenes / Meteora / Ioanina i l'Epir / Perles Bizantines / Lepanto / El Port d'Argos / Komboloi / Les Fonts Turques de Nàuplia / Els Ulls de la Sereníssima / Mistràs / A l'Est del Peloponés / Al Regne d'Ulisses / El Bressol d'Afrodita / Venecians a Citera / Art Bizantí a Citera / Les Illes Argosaròniques / El Tresor d'Egina / El Temple de la Dolça Donzella / El Ducat de Naxos / Sobre el Volcà / L'Illa de les 500 Esglésies / Les Fonts de Mavrogenus / El Kitron de Naxos / El Dodecanès / Rodes / Les Llengües dels Cavallers / Les Mesquites de Rodes / La Venus Marina / Symi / Nísiros / Kos / Els Pescadors d'Esponges / Leros / L'Arquitectura del Fasci / L'Illa de la Revelació / L'Illa de Calipso